Nieuwe burgemeester krijgt stevige opdracht.
De Groot ziet bestuursproblemen vooral als uitdaging Noordoostpolder.
Roger de Groot was op de hoogte van de bestuurlijke problemen in Emmeloord, maar toch heeft dat hem er niet van weerhouden om te solliciteren op de vacature van burgemeester van Noordoostpolder. Dat zegt De Groot in een interview met Omroep Flevoland, nadat de gemeenteraad hem dinsdagavond heeft voorgedragen als burgemeester. De Groot (54) is nu nog burgemeester in de Drentse gemeente De Wolden.
In december heeft De Groot op afstand de discussie in de gemeenteraad gevolgd over de bestuurlijke verhoudingen in het Emmeloordse gemeentehuis. Een verschil van inzicht was in oktober 2019 voor toenmalig burgemeester Harald Bouman de reden om op te stappen.
De Groot kent Bouman, al heeft hij er met hem niet over gesproken. Hij is dat nog wel van plan.
"Wat kan ik er aan doen met mijn ervaring?"
Bij zijn afweging of hij op de vacature in Noordoostpolder zou solliciteren heeft de kwestie wel meegewogen, zegt De Groot: "Maar in zoverre dat het voor mij dan ook een uitdaging is van: wat is er dan eigenlijk aan de hand?" Hij vroeg zich ook af: "Wat zou ik er aan kunnen doen met de ervaringen die je hebt? Zo heb ik er wel naar gekeken. Natuurlijk heb ik het toen ook gevolgd. Ik heb in december de raad bekeken waarin waarnemend burgemeester Jan Westmaas aangaf hoe hij er tegenaan kijkt. Ik heb gezien dat er een goede voedingsbodem is om daarmee aan de gang te gaan."
Voorzitter Toon van Steen zei gisteravond dat de bestuursproblemen niet zijn besproken in het sollicitatiegesprek met De Groot. Die erkent dat er over de 'casus Bouman' niet apart is gesproken. "Maar wel over wat de gemeenteraad graag ziet voor profiel van iemand naar de toekomst."
Hagenaar met hart voor platteland
De geboren Hagenaar zegt het negen jaar enorm naar zijn zin te hebben gehad in De Wolden. Maar toen de kans zich voordeed om naar een grotere gemeente te gaan, wilde hij die niet laten lopen. Belangrijk voor hem is dat Noordoostpolder net als De Wolden een plattelandsgemeente is, want daar houdt hij van.
Dat De Wolden zeventien kernen telt en Noordoostpolder tien dorpen plus Emmeloord, is een prettige overeenkomst. Zo weet hij hoe hij met verschillende dorpen met elk hun eigen cultuur moet omgaan. "De saamhorigheid in zo'n dorp is gewoon heel mooi. Ik ben in De Wolden ook graag in alle dorpen en dat ga ik in Noordoostpolder ook doen. Dat vind ik juist mooi."
(c) Bron: Omroep Flevoland