ONS heeft vergaderverzoek aangevraagd over uitbreiding bevoegdheden BOA's

02-01-2025

Emmeloord, 2 januari 2025 |  13 januari komt de commissie BFE (Bestuur, Financiën en Economische zaken)  bij elkaar in het gemeentehuis. Op de agenda staat een toegekend agendaverzoek over de bevoegdheden die de lokale boa's hebben. Dit verzoek is aangevraagd oor ONS Noordoostpolder, VVD en de PvdA. ONS is van mening dat die bevoegdheden kunnen worden uitgebreid naar de landelijke norm. Boa's mogen namelijk niet alles. Dat is vastgelegd bij Wet. Maar de vraag is of in onze plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening)  deze bevoegdheden goed zijn gewaarborgd.

Mag een boa iemand die met een fatbike door de Lange Nering fietst wel aanhouden, of bekeuren, staande houden, of een boete geven? Moet er altijd gewacht worden op de komst van de politie? 
ONS ziet graag dat boa's niet belemmerd worden in hun op(ge)treden doordat ze niet over alle bevoegdheden beschikken terwijl die er misschien wettelijk wel zijn. Als ze die wel hebben kunnen ze mogelijk sneller aanhoudingen verrichten om de veiligheid te vergroten en de ergernissen te doen afnemen.

Een ander voordeel van meer bevoegdheden voor boa's is dat de Politie zich met grotere zaken kan bezighouden als er meer werk uit handen kan worden genomen. Het is goed om in de Commissie BFE deze discussie eens te voeren met de Burgemeester die verantwoordelijk is voor de portefeuille veiligheid in het College. Handhaving valt onder wethouder Wout Jansen (ONS Noordoostpolder). Door dit aan de orde te stellen verschaffen we ons als gemeenteraad een goed beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van handhaving en veiligheid.

Wat zijn thans de wettelijke bevoegdheden van een boa?

De strafbare feiten die een boa mag opsporen staan in de domeinenlijst en in zijn/haar takenpakket. Er zijn 6 domeinen waarin een boa kan werken:

  1. Openbare Ruimte: aanpak van overlast, verloedering of veiligheid voor zover dit laatste niet ziet op de openbare orde. Het gaat daarbij om overtredingen die de leefbaarheid aantasten en niet zien op de openbare orde.
  2. Milieu, welzijn en infrastructuur: natuur en milieu, arbeidsinspectie, voedsel- & warencontroles, dierenwelzijn, openbare gezondheid, fysieke leefomgeving (zoals gebouwen, parken, schone lucht, rivieren, bossen) en infrastructuur.
  3. Onderwijs: handhaving leerplichtwet en andere wet- en regelgeving die daarmee te maken heeft.
  4. Openbaar vervoer: strafbare feiten opsporen binnen het domein openbaar vervoer.
  5. Werk, Inkomen en Zorg: strafrechtelijke handhaving op het gebied van werk, inkomen, belastingen en sociale zaken.
  6. Generieke Opsporing: restcategorie boa's met meestal algemene opsporingsbevoegdheid.

Elk domein heeft zijn eigen opleidingseisen en bevoegdheden. Officieel hebben boa's alle bevoegdheden van het domein, maar de werkgever bepaalt welke de boa daadwerkelijk gaat gebruiken. Dat heeft te maken met de taken die de boa gaat uitvoeren. In de Beleidsregels boa staat een uitgebreide beschrijving van de 6 domeinen.

Politiebevoegdheden en geweldsmiddelen voor boa's

Sommige boa's hebben onder bepaalde voorwaarden politiebevoegdheden – bijvoorbeeld fouilleren – en mogen geweldsmiddelen gebruiken zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of een vuurwapen als de noodzaak daarvoor is aangetoond. In de Beleidsregels boa staat een volledig overzicht van de politiebevoegdheden en geweldsmiddelen die boa's kunnen hebben en wanneer en onder welke voorwaarden deze bevoegdheden worden toegekend.

VERZOEK ONS AAN VERGADERING EN COLLEGE